Test your geek IQ

20 questions to test your mettle where it really counts

By InfoWorld staff, InfoWorld |  Software, geek culture

Question 1: Who came up with the term the "big-bang theory"?

Correct Answer: Fred Hoyle

Glenn Beck's "The Overton Window" may be the first book of political science "faction," but let's hope that genre finds its way on a journey to the center of the earth.

Question 2: Who developed ARCNET and in what year?

Correct Answer: John Murphy, 1976

The fact that you can still find ARCNET in some dingy gnome-hole computer rooms is what amazes me (more children left behind).

Question 3: What's the default IPsec server for the Debian Linux distro?

Correct Answer: Racoon

Apparently, that's spelled correctly. And anyone making the switch to Pringles should beware the oily IP packet discharge.

Question 4: Which Android OS is the Kindle Fire slated to run?

Correct Answer: "Gingerbread"

Geeks really should know this, and yes, I'm getting one for Christmas, though my gut tells me to wait for the "Donut" refresh -- sticky fingers and a tablet good enough to eat!

Question 5: Who was the last-minute pilot replacement on Apollo 13?

Correct Answer: John Swigert

Hey, rockets are geeky, and if you picked Don Mattingly, hit yourself in the head with a bat. You're too much jock to stuff in a locker.

Question 6: What's the primary function of the Domain Controller in a Windows Server 2008 network?

Correct Answer: Validate users to the network and provide the AD object catalog of Active Directory<?p>

If you picked D, just click off this Web page and head over to FHM. Better yet, just take a hike. There's no room for hacky sack in this server closet.

Question 7: Which one of these is not an acronym associated with cloud computing?

Correct Answer: GraaS

Not yet -- but if the industry wanted IT to really start smoking its cloud promises, it would immediately roll out the GraaS.

Question 8: In the TV series "Heroes," Hiro flashes forward to a catastrophic explosion in New York on what date?

Correct Answer: November 8, 2006

If you got that one correct, may you soon flash forward to your first date.

Question 9: What does "CIDR" stand for, and what is another name for it?

Correct Answer: "CIDR" stands for "Classless Inter-Domain Routing" and is sometimes known as "supernetting."

You can also say "Clarity in Department heads" or "Common sense in Department heads" or "Courtesy in Department heads" or blam!!

Question 10: Which company originally sold Dungeons & Dragons, and which company sells it now?

Correct Answer: TSR, Wizards of the Coast

If you're over 40 and still answered this question correctly, I'm impressed. And a little sad.

Question 11: What was the code name for Intel's first Core i5 chip, a 45nm quad-core processor released in September 2009?

Correct Answer: Lynnfield

Sorry, I have to do at least one of these every quiz or the editors get cranky. [Ed.: Motherboard itch successfully scratched.]

Question 12: What was the first code name for Apple's OS X?

Correct Answer: Cheetah

Rumor has it Mac OS X Puddy Tat's implementation of Siri will be written in Lisp.

Question 13: Associated with DNS, what is the main purpose of SRV records?

Correct Answer: SRV records are used in locating hosts that provide certain network services.

Don't we all need a vacation just a little more than a functioning DNS server?

Question 14: What's Emoji?

Correct Answer: Japanese emoticons

Yes, the iPhone has them and the Windows Phone still doesn't. Then again, what's wrong with a good, old-fashioned ☺?

Question 15: Related to quantum mechanics, what is the term for the observation that some physical quantities can be changed only by discrete amounts, or quanta?

Correct Answer: Multiples of Planck's constant

Yeah, I watch that show, so what?!

Question 16: Jscript is ...

Correct Answer: Microsoft's name for its JavaScript-like scripting language

J.Lo's curvy bracket syntax keeps my compiler humming.

Question 17: What’s the worst thing you can hear your IT consultant say while he’s working on one of your servers?

Correct Answer: "Hmm ... interesting."

When IT pros think something's "interesting," it means there's a problem and they have no clue what it is. Hope you're not paying the techie by the hour. The epic evacuation is a close second, though.

Question 18: When Kelsey Grammer appeared on "Star Trek NG," what was his character's name and which ship did he captain?

Correct Answer: Captain Morgan Bateson, USS Bozeman

If you got this right without the Internet, you should get a trophy. And a hooker.

Question 19: Banyan VINES was a ____ and the acronym stood for _____

Correct Answer: Network operating system, Virtual Integrated Network Services

You might also say "epic fail" and "Very Interesting Nerdware does not Equal Sales." But is the history of network operating systems nearly as interesting as the emperor catching a case of clone clap from an Ewok? Or, dark lord forbid, Jabba the Hutt?

Question 20: Who is most often referred to as the "father of science fiction"?

Correct Answer: Jules Verne

Glenn Beck's "The Overton Window" may be the first book of political science "faction," but let's hope that genre finds its way on a journey to the center of the earth.

More InfoWorld quizzes
The 2010 InfoWorld Geek IQ Test
It's time for 20 more questions to help you find out how fast your beanie propeller twirls
IT personality type quiz
Find out which of our eight classic profiles in geekdom best suits your IT temperament
The InfoWorld mobile tech IQ test
How much do you really know about smartphone tech past and present?
Programming IQ test: Round 2
Acing last year's quiz was nothing. Only true hacker heroes will survive Round 2
Apple IQ test
How much do you really know about the house that Jobs built?
Linux admin IQ test
How much do you really know about the free OS?
Open source IQ test
How much do you really know about the technicalities and history of the open source and free software movements?
Web IQ test
Think you know all there is to know about the World Wide Web? Take our quiz to find out
Windows admin IQ test
The history, the architecture, the major players, the trivia, the technology -- what do you really know about Windows?
Programming IQ test: Round 1
Are you a script kiddie or a hacker hero? Take our quiz to find out
The 2008 InfoWorld Geek IQ Test
There's more to being an IT whiz than knowing how much Jolt it takes to cut a to-do list in half
The 2007 InfoWorld Geek IQ Test
If you truly want to know how smart you are when it counts, then InfoWorld's Geek IQ test is the puzzler for you


Originally published on InfoWorld |  Click here to read the original story.
Join us:
Facebook

Twitter

Pinterest

Tumblr

LinkedIn

Google+

Spotlight on ...
Online Training

    Upgrade your skills and earn higher pay

    Readers to share their best tips for maximizing training dollars and getting the most out self-directed learning. Here’s what they said.

     

    Learn more

SoftwareWhite Papers & Webcasts

See more White Papers | Webcasts

Answers - Powered by ITworld

Ask a Question
randomness